zondag 26 augustus 2012

Enkele tips voor naar het naar school gaan                                               Tips                     
 
Het rugzakje staat klaar, de schoentjes zijn gepoetst, de eerste schooldag breekt aan, en dan doet je oogappel niets dan huilen
Wanneer in september de schoolpoorten opengaan, begint voor vele ouders het troosten, aanmoedigen en met pijn in het hart hun krijsende peuter achterlaten.
Verdriet bij het afscheid is normaal de eerste dagen. De peuters komen immers terecht  in een totaal onbekende wereld: een vreemde omgeving, vreemde kinderen, een vreemde volwassene die men “juf” noemt, … Bovendien moet een kind nog leren dat mama en papa hem/haar niet in de steek laten, maar echt terugkomen. Kinderen kunnen dan ook koppig en boos reageren de eerste schooldagen. Je kind heeft tijd nodig om dit alles te verwerken en om zich aan te passen.
De voorbereiding thuis begint ermee dat je een vertrouwens -relatie opbouwt met je kind. Bijvoorbeeld niet zomaar smoesjes verzinnen en verdwijnen. Daarnaast is het belangrijk om een eerlijk beeld van de school op te hangen. De peuterklas is geen speelgoedparadijs waar alles mag, maar ook geen strafkamp waar je moet stilzitten en luisteren!
Leer je kleuter zich oor praktische dingetjes verstaanbaar uit te drukken, want de juf begrijpt niet elk brabbeltaaltje.Breng je kind niet naar school als je verhuisd bent, of bij een geboorte,want dan denkt je kind dat het wegmoet van de verandering thuis.
De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen!
Een kind mag huilen, dat is heel normaal! Wordt hiervoor dus zeker niet boos en vermijdt om zelf te huilen, want dit maakt het afscheid nog moeilijker. Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren afscheid nemen. Het beste is om hierbij een ritueeltje op te bouwen(samen de boekentas aan de klas zetten, naar de klas gaan, kusje geven en zwaaien tot mama/papa achter de hoek verdwijnt)
Er zijn 3 groepen:
·         Peuters die zonder problemen naar school komen (eventueel door zusje of broertje)
·         Peuters die de eerste dagen wenen en nadien wennen aan de situatie
·         Peuters die de eerste dagen niet wenen, maar nadien wel
Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Dralen maakt het alleen maar erger.
Geef een dikke knuffel en kus en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende naar school, en dan weer thuis. Zo krijg je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen.
Het helpt je peuter als hij/zij iets vertrouwd bij zich heeft, zoals bijvoorbeeld een knuffeldiertje. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, vodje, popje, knuffeldier, … Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffeldiertje en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Een knuffeldier zorgt voor een extra geruststellend veilig gevoel bij peuters.
 
Kindertranen in de peuterklas zo droog je ze het snelst, 10 gouden tips van de juf:
1.     Geef een eerlijk beeld van de school
2.     Zorg dat je kind zich voor zijn basisbehoefte verstaanbaar kan maken
3.     Maakt van tevoren duidelijk dat mama en papa niet blijft
4.     Laat de eerste schooldag niet samen vallen met een grote verandering
5.     Begin eventueel met halve dagen
6.     Maak het afscheid kort: een knuffel, zoen en weg!
7.     Toon je eigen verdriet niet
8.     Geef een knuffel mee
9.     Hou een vast patoon aan: wel of niet naar school, maar NIET soms wel en soms niet
10.                       Maak ’s avonds tijd om te luisteren, te knuffel en tot rust te komen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten